Woensdag 24 juli 2024

Heerst de invloed van Johan Cruyff nog steeds in het Nederlandse voetbal?


Als manager en speler is Johan Cruyff legendarisch in de voetbalwereld. Zijn capaciteiten zijn niet te overtreffen. Zowel Ajax als FC Barcelona, en het Nederlandse voetbal als geheel, profiteerden van zijn legacy. Ook nu nog is Nederland waar het is voor een groot deel te danken aan Johan Cruyff.

Het debuut van Johan Cruyff

Het was niet gemakkelijk om te starten voor wat een legende zou worden. Als iemand die uit een eenvoudige omgeving kwam, moest Johan Cruyff van jongs af aan hard werken om zich een naam te veroveren. Zo richtte hij zich op het voetbal. Het resultaat was dat hij bij Ajax, een beroemde Amsterdamse club, kwam toen hij nog maar 10 jaar oud was .Zijn buitengewone talent werd door de leiders van het team herkend, en in 1963, op 16-jarige leeftijd, werd hij gepromoveerd naar het eerste team.

Tijdens het seizoen 1964-65 kreeg Johan Cruyff eindelijk zijn eerste professionele speeltijd. Een startplek in het elftal was automatisch verzekerd door zijn geweldige spel gedurende dat seizoen. In de Nederlandse competitie werd hij beschouwd als de meest veelbelovende nieuwkomer van het seizoen. Ook vele wedden op football werden gewonnen door gokkers die op Cruyffs talent hun centen waagden in die periode.

Zijn carrière bij Barcelona als speler

Het was geen geheim dat Johan Cruyff een van Barcelona's meest verwachte spelers was. Er gebeurde iets bijzonders waardoor deze verwachting nog meer op de voorgrond trad. Het is namelijk zo dat de Amsterdammer een paar maanden daarvoor een contractaanbod van Real Madrid afsloeg. De kleuren van Barcelona waren dan zijn kennismaking met de grote wereld. Tijdens dat seizoen wilde de Catalaanse club, met de hulp van Johan Cruyff, eindelijk het kampioenschap van La Liga winnen dat hen zo lang was ontgaan.

Helaas vertraagden organisatorische problemen de opname van Johan Cruyff in het team tot laat in het seizoen. Maar nadat hij zich bij het team had gevoegd, volgde een winning streak die niemand kon stoppen. Zo won Barcelona ook de Liga-titel. Het ongelooflijke seizoen van de Nederlandse spits culmineerde in het feit dat hij werd uitgeroepen tot 's werelds beste speler.

De carrière van de jonge spits begon werkelijk in 1965, toen hij een ongekend aantal doelpunten maakte. Met 25 doelpunten in 23 wedstrijden eindigde hij het seizoen als clubtopscorer.

Het WK van 1974

Voor Johan Cruyff was het WK 1974 zijn eerste kennismaking met serieuze internationale wedstrijden. Cruyff, algemeen beschouwd als de beste ter wereld, stond voor een uiterst uitdagende opdracht. Hij hoopte Nederland hun eerste WK te bezorgen. Hij volbracht een competitie van zeer hoog niveau, waarbij hij omringd werd door een formidabele ploeg. Helaas verloren ze in de finale van het WK van West-Duitsland. Met een eindstand van 2-1 ging de overwinning uiteindelijk naar West-Duitsland.

Cruyff als coach

Nadat Johan Cruyff in de VS had gespeeld en zijn carrière beëindigde bij Feyenoord Rotterdam, trok hij zich in 1984 terug uit de sport en bracht de volgende jaren door als coach van Ajax Amsterdam voordat hij overstapte naar het legendarische FC Barcelona. In 1992, toen hij coach was bij de Catalaanse club, bracht hij de eerste Europese kampioensbeker van de club mee naar huis, en in 1996 trok hij zich terug van de catalaanse bank.

Zijn invloed was echter monumentaal, want zijn benadering van het voetbal in Catalonië was zo invloedrijk dat daaruit de zogenaamde "Barcelona-school" ontstond. Met hem in het team veranderde FC Barcelona in een perfecte machine die constant winnende resultaten boekt.

Een legende in het Nederlandse voetbal waarvan de erfenis doorschijnt in het moderne voetbal.

Onder voetbalfans zal Cruyff altijd het meest herkenbaar zijn voor de rol die hij speelde bij het vestigen van het Nederlandse voetbal als wereldwijde grootmacht. Destijds was het voetbal in Nederland lang niet zo populair als nu. De mentaliteit van een heel land veranderde tot de dag van vandaag door Johan Cruyff.